timeline

Monday, January 7, 2013

Oenology


7.jaanuar, 20:04, L'Apollo @Place Lafargue
päevi ilma internetita: .....................................................................


Teate, peab tõdema, et hommikuses täispakitud loomavagunis Talence’i poole roomates ei ole oluliselt teistsugune tunne kui troll number 2-s. Küll aga avastasin, et üks olulisemaid aspekte hommiku üleelamise juures on soundtrack. Kui hõbedased Sennheiserid vibreerisid mõne vanema Prodigy singli rütmis, oli tunne justkui Space Odyssey ja Blade Runneri hübriidfilmis, kus metallmadu mööda maatriksit korrumpeerunud JUKU südamikku põrutab. Paar lugu edasi Motowni ja souli rütmis sõites võis aga juba elama hakata.

Talence’i jõudes kulus tühjal ja pimedal raudteel täpselt 2 minutit, et mõista, kuhupoole ma minema pean (ikka veel ei ole hommikuinimene) ning täpselt need 2 minutit olid möödunud ka loengu algusest. Kõigepealt virutati pihku 25 küsimusega test, mis pidi määrama nii kõikide taseme eraldi kui ka grupi üleüldise taseme. Olgem ausad, kuigi õppejõud tituleeris mind algselt „the wine geniuse” väärika tiitliga, jõudis pärast 8-tunnist loengusessiooni mulle kohale üks väga kurb tõsiasi: ma tõesti mõtlesin, et ma tean midagi veinist. Oh, the vanity.

Põhjalikkus, millega BEM ainetele läheneb, on vapustav. Minu praegune aine, Study of Wine Business, ei ole mitte kohustuslik läbimisaine, vaid kuulub arendusgruppi, kus on 4EAP mahuga spetsiifilise teemaga ained. Suunitlus on umbes selline, et sa võid olla kõva juht või finantsinimene, aga sa pead teadma valdkonda, kuhu suundud. Bordeaux’s loomulikult on iga noore ärimagistrandi unistus juhtida mõnd suurt veinimaja (unistus, mis paraku tundub kättesaadav vaid prantslastele). See aine teeb selgeks kogu veinitööstuse, selle eripärad, turunduslikud ja äristrateegilised erisused jne. Täna oli aga 8 tundi pühendatud veinile viisil, mida mina isiklikult pole kunagi kogenud. See oli intensiivne, põhjalik ja metsikult äge, kuigi äge pole see, et homme hommikuks on juba vaja kaks esitlust teha. Pole hullu, küll jõuab.

Ühesõnaga, vabandan, et varem ei selgitanud – loengupäev on 08:30-17:00. Hommikul ja pärastlõunal on üks kohvipaus ning vahepeal tunniajane lõuna. Pausid ja lõunad veedavad tudengid kas väljas (palmide all muru keskel) või kohviklas, kus peale restorani on ka erinevate tudengiklubide ruumid. Mina liitusin täna näiteks AOC-ga – see on üks Prantsusmaa tunnustatumaid üliõpilasühendusi, mida on muuhulgas mainitud ka veiniajakirjades. Iga teisipäev toimub üks veiniteemaline kursus-koosolek ning iga neljapäev ühe veiniistanduse külastus. Järgmine teisipäev on näiteks loeng teemal konjak. Samuti liitusin BDA-ga, et hakata võtma harfitunde. Harfitunde. Oodake, veel üks kord – harfitunde. Kui kool on üldiselt esmaspäevast reedeni, mõnikord ka laupäeviti, siis neljapäeva pärastlõunad on tunniplaanis jäetud ainult seesuguste tegevuste viljelemiseks.

Kui loengutsükkel läbi, proovisin leida kooli väljapääsu, aga sattusin hoopis raamatukokku. Need, kes mind lähedalt tunnevad, teavad minu sidet ja suhteid raamatukogudega. Paraku ei mahtunud mu kotti rohkem kui 5 raamatut, aga üldise tunnetuse saab ühest pealkirjastki: How to Launch Your Wine Career. Ma ei räägi seda niisama, mu grupikaaslane Vincent, kelle isa muide peab veiniistandust, oli niivõrd imestunud minu esitlusest Itaalia mullakonsitentsi kohta (Toscana veinipiirkonnas), et pakkus mulle lahkelt võimalust lähemalt rääkida võimalustest Rhone’i Alpide veiniaias või ekspordialal Aasias. Esimese koolipäeva kohta pole paha, või mis.

Akadeemilise karjääri kõrval ei lähe teps mitte nii hästi aga minu urglemine läbi prantsuse bürokraatia – pank teatavasti avatakse alles homme ja Internetti saan kasutada siin, kus praegu kirjutan – l’Apollo, mis on midagi… Ma ei tea, Kompressori, Zavoodi ja Montmartre’i vahepealset. Äkki? Ei oska öelda, aga võite guugeldada. Igal juhul on see kahe ruutkilomeetri raadiuses ainus koht, kus saab internetti kasutada. Ma ei väsi üllatamast prantslasi fraasidega „mobiilne parkimine”, „tasuta wifi”, „e-hääletus”, või noh, tegelikult, „Internet”… Oodake ainult, kuni ma tagasi tulen ja ainult tšekkides maksma nõustun.
Kuna internetiaeg on piiratud, siis lõpetuseks quote minu tänaselt õppejõult, kes muide on šotlane: 
eat, drink and be merry today, for tomorrow we die!
Salut!

1 comment:

  1. Sa muidugi lendad nii kõrgelt, et nad peavad seal varsti uued katused tegema endale ;)

    ReplyDelete